סרטן השד הוא מחלה מפחידה ועלולה קטלנית הפוגעת במיליוני נשים ברחבי העולם. אמנם אין דרך מובטחת למנוע סרטן שד, אך ישנם צעדים שתוכלי לנקוט כדי להידבק בו מוקדם ולשפר את סיכויי ההישרדות שלך. אחת הדרכים הפשוטות והיעילות ביותר לעשות זאת היא על ידי ביצוע בדיקת שד עצמית על בסיס קבוע.
מהי בדיקת שד עצמית?
בדיקה עצמית של השד היא בדיקה ביתית פשוטה הכוללת בדיקת שדיים לאיתור גושים, שינויים בגודל או צורה או חריגות אחרות. על ידי ביצוע זה באופן קבוע, תוכל להכיר את השדיים שלך ולזהות מהר יותר את כל השינויים שעלולים לעורר דאגה.
כיצד לבצע בדיקת שד עצמית
ביצוע בדיקה עצמית של השד הוא קל וניתן לבצע אותו תוך דקות ספורות. הנה איך לעשות את זה:
- התחילי בעמידה מול מראה עם הידיים לצדדים. הסתכלי על השדיים שלך במראה, שימי לב לשינויים בגודל, צורה או צבע. כמו כן, חפשי גושים או בליטות גלויים.
- הרמי את הידיים מעל ראשך וחזרי על שלב 1, שימי לב לשינויים כלשהם.
- לאחר מכן, הניחי את הידיים שלך על הירכיים ולחצי כלפי מטה בחוזקה, תוך הגמישות שרירי החזה. חפשי שינויים כלשהם בצורה או בגודל השדיים שלך.
- שכבי על הגב עם כרית מתחת לכתף ימין. בעזרת יד שמאל, הרגישי את השד הימני שלך בתנועה מעגלית, החל מהקצה החיצוני והתקדמי לעבר הפטמה. הקפדי לכסות את כל השד, בדקי אם יש גושים, התעבות או חריגות אחרות. חזרי על השד השמאלי באמצעות יד ימין.
- לבסוף, בדקי את הפטמות שלך לאיתור הפרשות, גושים או שינויי צורה.
מתי לבצע בדיקת שד עצמית
מומלץ לבצע בדיקה עצמית של השד פעם בחודש, באופן אידיאלי כמה ימים לאחר סיום הווסת. אם את כבר לא במחזור, בחרי יום שקל לזכור, כמו היום הראשון של החודש.
מה לעשות אם את מוצאת משהו
אם את מוצאת גוש או כל חריגה אחרת במהלך בדיקת השד העצמית שלך, אל תיבהלי. רוב הגושים אינם סרטניים, אך חשוב להיבדק על ידי רופא. קבעי תור בהקדם האפשרי לבדיקת שד קלינית, ואולי בדיקת ממוגרפיה או אולטרסאונד כדי לקבל אבחנה מדויקת יותר.
לסיכום, ביצוע בדיקה עצמית של השד היא דרך פשוטה ויעילה לשמור על בריאות השד שלך. על ידי ביצוע זה באופן קבוע, תוכלי להכיר את השדיים שלך ולזהות מהר יותר את כל השינויים שעלולים לעורר דאגה. זכרי, גילוי מוקדם הוא המפתח בכל הנוגע לסרטן השד, אז אל תהססי לרופא שלך אם את מוצאת משהו חריג.
איך כעס קשור לבעיות בריאות?
כעס הוא רגש רב עוצמה שיכול לגרום לשינויים פיזיים ורגשיים בגופנו. בעוד שרמה מסוימת של כעס היא נורמלית, יותר מדי ממנו עלול להזיק לבריאותנו.
מהו דיכאון קליני? איך מתמודדים אם דיכאון
האם דיכאון קליני משפיע על הבריאות וכתוצאה מכך הוא משפיע על הגוף שלנו.